PÓSTELEKI-FÜRKÉSZ POINTER KENNEL  

 

 

KENNEL TÖRTÉNET

Pósteleki-Fürkész Pointer Kennel alapítva: 1990.06.06.

Tulajdonosa : Baukó Györgyné Aranykoszorús Mestertenyésztő

Elérhetőség: www.posteleki-pointer.hu

 

A kennel nevét a Békéscsabához tartozó  Pósteleki romkastély parkját övező erdőből, rétből, szántóból álló természetvédelmi területről kapta, ahol a pointerek és gazdáik is élnek. Ez a terület a Békéscsabai Alföld Vadásztársaság része, melynek férjem is tagja.Területük főleg apróvadban gazdag, de szép számmal élnek őzek és előfordulnak vaddisznók is.

 

A pointer „szerelem” munkahelyi pointert tenyésztő barátnőm Püski Anna révén alakult ki, aki a nála született utolsó alomból megajándékozott poikával a sárgafoltos aranyos kiskutyával Békési-Vadász Pru-val, életem első kutyájával. A családom gyanakodva figyelte a negyedik emeleti lakásunkban amint a lépten-nyomon  hátrahagyott kis tócsákat igyekeztem eltüntetni, ahogy babusgattam, etettem, aggódtam érte. A férjem barátaink, ismerőseink előtt gyakran féltékenyen hangoztatta is „Nálunk csak kutyának lenni jó!” Néhány hét után azonban a fiam és a párom is megbarátkozott a kis jövevénnyel és most már közösen kényeztettük, ápoltuk. Beiratkoztunk a kutyaiskolába, ezzel hétvégi elfoglaltságunk kiegészült Poika játékos tanításával. E foglalkozások során kiderült apport-szenvedélye, vízkedvelése és a vadászati idény beindulásakor –ugyan még kölyökként-, de már kivittük magunkkal őt is. A vadászidény végére szenvedélyes, de még játékos és/vagy rendetlen vadászkutyává nőtte ki magát. Közben megvettünk egy csomó hasznos és kevésbé hasznos könyvet, amit kutyatartóknak és tenyésztőknek ajánlottak íróik. Ezek tanulmányozása során elhatároztuk, hogy Poikát befedeztetjük, megtartunk egy kölyök kant, akit már kevésbé fogunk elkényeztetni és tudatosan fogunk nevelni. A kölyök megtartása sikerült, a többi már nem. Ő vagyis Pósteleki-Fürkész Aga Baba még nagyobb kiváltságokat élvezett a családban, imádtuk és imádjuk a mai napig is. Apja Bólyi Aga szintén mint az anyja remek vadász volt, így a kiválasztott fiuk Aga-Baba „nem esett messze a fájától” szintén vadász lett. Közben kipróbáltuk a kiállításokon való megmérettetést is. Első bemutatkozásunk egy Makón megrendezett CAC kiállításon történt, ahol az akkor már neves tenyésztő és küllembíró Gyárfás Marianne HPJ címmel tüntette ki Babát, beoltva ezzel bennünket a kiállítások szenvedélyével is.

Tehát így indult, és folytatódik napjainkban is a kennel élete, története.

 

Kennelemben  2023.03.29-cel bezárólag 59 alom, számos champion és aktív vadász, fekete-fehér, sárga-fehér, csokibarna-fehér pointer kölyök nevelkedett.

Fotókat lásd a GALÉRIÁBAN

postelekipoi@gmail.com